0766.253.276
0766.253.276
boc.andrada@gmail.com

Vatamarea in cadrul unui accident rutier

Ce inseamna, mai concret, vatamare corporala din culpa, conform legii?

Vatamarea corporala din culpa este acea infractiune care presupune producerea unor leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane a carei gravitate este evaluata printr-un anumit numar de zile de ingrijiri medicale, determinate de catre Institutul de Medicina Legala.

In functie de acest numar de zile de ingrijiri medicale fapta poate constitui infractiune daca sunt indeplinite si urmatoarele conditii:

- daca sunteti incadrat cu 90 de zile de ingrijiri medicale sau mai putin de 90, fapta de vatamare corporala din culpa constituie infractiune daca faptuitorul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, a unei substante psihoactive ori se afla in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune.

- daca sunteti incadrat la mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, nu mai sunt necesare alte conditii suplimentare pentru ca fapta sa fie infractiune

- de asemenea, fapta este incadrata la infractiunea de vatamare corporala din culpa si daca in urma loviturilor s-au produs urmatoarele consecinte:

1. victima sufera o infirmitate
2. victima a suferit un prejudiciu esthetic grav si permanent
3. victima a avortat in urma loviturilor
4. victimei i s-a pus in primejdie viata

Cu toate acestea, faptuitorul nu va raspunde din punct de vedere penal decat daca impotriva acestuia se depune plangere prealabila de catre persoana vatamata la organele judiciare competente. Totusi, dupa solutionarea dosarului penal prin clasare, persoana vatamata se poate adresa instantei civile, in temeiul raspunderii civile delictuale.

In cat timp se poate depune plangere impotriva vatamatorului, conform legii? Cat de important este ca plangerea sa fie depusa imediat la politie?

Plangerea prealabila, conform legii, trebuie sa fie depusa la organul judiciar competent in termen de 3 luni din ziua in care persoana in cauza a fost vatamata. Acest termen poate fi prelungit in anumite cazuri exceptionale, fiind necesara motivarea temeinica a acestora.

In cazul in care persoana vatamata este un minor sau un incapabil, acest termen de 3 luni curge de la data la care reprezentantul sau legal ( parintii sau persoana in grija caruia se afla, in cazul minorilor ) a aflat despre savarsirea faptei. Exista insa situatii cand faptuitorul este chiar reprezentantul legal al persoanelor anterior mentionate, caz in care termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.

Daca vatamare corporala din culpa este savarsita asupra unui membru de familie, organele de cercetare penala se pot sesiza si din oficiu.

Depunerea plangerii la politie este deosebit de importanta intrucat de formularea acesteia este conditionata punerea in miscare a actiunii penale in cazul anumitor infractiuni. Una dintre infractiunile pentru care legea prevede necesitatea formularii unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata este si infractiunea de vatamare corporala din culpa prevazuta de catre art. 196 Cod Penal.

In cazul in care sunteti victima unui accident rutier , trebuie sa va adresati oreganelor de cercetare penala intr-un timp cat mai scurt posibil. Urgenta consta in faptul ca urmele vatamarii produse vor fi vizibile un anumit numar de zile. Cu cat anuntati mai repede politia, cu atat mai repede se va efectua si verificarea de catre cei de la Institutul de Medicina Legala, care vor incadra leziunile dvs. intr-un anumit numar de zile de ingrijiri medicale.

Care sunt pasii solutionarii unui caz de vatamare corporala din culpa ?

Primul pas in solutionarea unui dosar avand ca obiect un accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unei persoane il reprezinta apelarea la un avocat care este specializat in astfel de cauze. Acesta trebuie sa fie primul pas pe care il efectueaza victima intrrucat imediat dupa accident aceasta este bulversata de eveniment si se poate sa nu constientizeze pe moment care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze. De asemenea in intervalul imediat urmator accidentului, este foarte probabil ca faptuitorul sa contacteze victima pentru a o convinge sa nu depuna plangere prealabila. Fiind intr-o stare vulnerabila, este indicat sa fie reprezentata in acele momente de un avocat.
Cel de-al doilea pas il reprezinta luarea declaratiei victimei la organele de urmarire penala asistata de avocat.
Cel de-al treilea pas il constituie redactarea plangerii prealabile cu indeplinirea tuturor conditiilor legale de catre avocat si depunerea acesteia in termen. In cuprinsul plangerii prealabile se poate face si mentiunea de constituire de parte civila a persoanei vatamate.
Al patrulea pas consta in emiterea unei adrese de catre organul de urmarire penala catre Institutul de Medicina Legala, urmata de consultul victimei si incadrarea leziunilor acesteia intr-un anumit numar de zile de ingrijiri medicale.
Dupa acest moment, se procedeaza la ascultarea suspectului pentru a vedea care este pozitia acestuia cu privire la modalitatea in care a avut loc accidentul rutier. La ascultarea suspectului poate asista avocatul victimei, dupa obtinerea aprobarii prealabile a procurorului de caz, avand totodata si posibilitatea de a-i adresa intrebari.
In final se efectueaza o expertiza tehnica judiciara auto pentru a determina cauzele, dinamica producerii accidentului rutier si cui ii apartine culpa, aceasta expertiza fiind determinant in solutionarea dosarului.

Ce fel de expertize se fac?

In primul rand se efectueaza o expertiza medico-legala de catre Institutul de Medicina Legala, pentru a determina numarul de zile de ingrijiri medicale la care se incadreaza leziunile victimei.
Pentru o justa solutionare a dosarului penal, se impune si efectuarea unei expertize tehnice judiciare auto, care are ca obiect stabilirea cauzelor care au determinat accidentul, dinamica producerii acestuia si cui ii apartine culpa.

Cam in cat timp se solutioneaza un caz de vatamare corporala din culpa, in medie, daca se poate vorbi in termenii acestia?

Un dosar ce are ca obiect un accident rutier soldat cu vatamarea unei persoane, dureaza in medie, doar in faza de urmarire penala, aproximativ 1 an de zile, in functie si de gradul de incarcare al organelor de urmarire penala.



avocat accident rutier, vatamare corporala, accident cu vitime

CABINET AVOCATURA - Andrada Sorana Boc

Timișoara, Str. Liniștei, nr. 17, bl. 92, et.1, ap.4, interfon 4, jud. Timis

0766.253.276

boc.andrada@gmail.com

www.avocatiovu.ro

Sunt de acord cu politica de confidentialitate. (citeste)