In urma modificarii Codului Rutier, tot mai multi soferi au fost sanctionati, fiindu-le suspendat permisul de conducere. Fiind incomoda aceasta sanctiune, unele persoane incalca aceasta interdictie si conduc autoturismul personal. De cele mai multe ori insa, nu este cunoscut faptul ca aceasta atitudine se incadreaza in dispozitiile alineatului 2 a articolului 335 din Codul Penal și constituie infracțiune.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte, ori al cărui permis de conducere a fost retras, anulat sau suspendat se pedepsește conform legii cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Se încadrează în cadrul acestei infracțiuni orice activitate care presupune conducerea vehicului în perioada în care permisul este suspendat, indiferent de distanta pe care a fost rulat autoturismul.
Totodată, fapta deținătorului unui autovehicul, care cunoscând că persoana de la volan nu deține permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul sau are permisul anulat, reținut, suspendat ori se află sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Alineatele 2 și 3 din cadrul articolului 335 din Codul Penal, prin prisma faptului că nu prezintă același grad de pericol social ca și fapta prevăzută la alineatul 1, respectiv conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a poseda permis de conducere, prevăd limite de pedeapsă mai blânde, dar chiar și așa, nu este de neglijat, pedeapsa maximă ajungând la 3 ani.
Individualizarea pedepsei depinde într-o proporție foarte mare de modul în care se desfășoară urmărirea penală. În cursul urmăririi penale, după punerea în mișcare a acțiunii penale, inculpatul, prin avocat sau procurorul pot propune încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției de către inculpat. Acest acord presupune recunoașterea comiterii faptei și acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și privește felul și cuantumul pedepsei, precum și forma de executare a acesteia, ori, după caz, soluția de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei.
Pentru a analiza dacă îndepliniți condițiile cumulative prevăzute de lege pentru a putea beneficia de o astfel de soluție în cadrul urmăririi penale se impune consultarea juridică a unui avocat, care vă va îndruma de la momentul săvârșirii faptei și până la soluționarea dosarului penal.