0766.253.276
0766.253.276
boc.andrada@gmail.com

Care sunt modalitatile in care un cuplu poate divorta

In legislatia actuala, exista 3 modalitati prin care un cuplu poate divorta:

1. Pe cale administrativa, in fata ofiterului de stare civila, fiind o procedura asemanatoare celei de la momentul incheierii casatoriei. Ceea ce este important de cunoscut la aceasta modalitate de a divorta este faptul ca nu este posibila in cazul divortului cu copii minori.

2. Pe cale notariala, cand partile se prezinta in fata notarului public si ii comunica acestuia modalitatea in care doresc solutionarea amiabila a tuturor aspectelor privind desfacerea casatoriei, inclusiv masurile privind copiii minori.

3. Pe calea instantei, aceasta fiind calea cea mai des utilizata de catre cupluri in situatiile in care partile nu se inteleg si nu reusesc sa ajunga la un consens privind divortul.

La randul sau, divortul pe calea instantei prezinta mai multe posibilitati de introducere a acestuia. Astfel, divortul poate avea loc:

a) prin acordul sotilor


Acest tip de divort este cel pe care orice persoana si l-ar dori, intrucat este cel mai putin traumatizant, atat pentru parti, cat si pentru copii. Intr-un astfel de divort, cererea poate fi introdusa la instanta de catre ambii soti, printr-un mandatar comun, fiind semnata de catre acestia sau, poate fi introdusa de catre unul dintre soti si acceptata ulterior de catre celalalt. Aceasta modalitate de divort poate fi introdusa indiferent de durata anterioara a casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Ceea ce este esential la acest tip de divort este pe de-o parte ca sotii sa fie capabili de a-si da consimtamantul valabil, respectiv sa nu fie pusi sub interdictie, iar pe de alta parte, sotii sa se inteleaga cu privire la toate capetele de cerere accesorii divortului, privind revenirea la numele purtat anterior, stabilirea locuintei copiilor, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea unei pensii de intretinere s.a. In cazul hotararii de divort prin acord, instanta va pronunta o hotarare definitiva, in cuprinsul careia nu se va mentiona din culpa cui s-a destramat casatoria, fiind o varianta privata, preferata de catre persoanele publice.

b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila

Aceasta modalitate de divort este una dintre cele mai uzuale, fiind des intalnite acele cazuri in care unul dintre parteneri doreste sa obtina o hotarare de divort din culpa exclusiva a celuilalt partener, motivat fiind de destramarea relatiei lor cauzata de infidelitate/ violenta domestica/ vicii/ abandon de familie. In aceste situatii, partea care introduce cererea de chemare in judecata trebuie sa dovedeasca in fata instantei faptul ca raporturile dintre soti sunt intr-adevar grav vatamate si ca desi s-a incercat remedierea acestora, nu s-a reusit.
Mai mult, aceasta modalitate este des utilizata si in cazul divorturilor cu minori, intrucat prin dovedirea culpei exclusive a sotului parat in destramarea casatoriei, se dovedeste de cele mai multe ori si faptul ca este in interesul superior al copilului ca locuinta acestuia sa ramana la sotul reclamant, iar pensia de intretinere sa fie suportata de catre sotul parat.
De asemenea, in situatia in care casatoria a durat cel putin 20 ani, sotul din vina caruia se desface casatoria poate fi obligat la cererea sotului reclamant la plata unei prestatii compensatorii menita sa compenseze dezechilibrele semnificative pe care divortul le-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.

c) divort pentru separare in fapt care a durat cel putin 2 ani

Aceasta modalitate de divort se adreseaza in special celor care lucreaza in strainatate. Sunt frecvente cazurile in care unul dintre soti pleaca in strainatate la munca si dupa o anumita perioada de timp decide ca nu mai doreste sa se intoarca in tara. In atare situatie, oricare dintre soti, ulterior trecerii unui termen de cel putin 2 ani de la separarea efectiva, poate introduce cererea de divort. Nu au nicio relevanta imprejurarile in care a avut loc despartirea si nici cauzele care au dus la aceasta despartire, fiind suficiente urmatoarele doua conditii cumulative: sa fie vorba de o separare in fapt de cel putin 2 ani si vointa sotilor sa fie aceea de a pune capat comunitatii de viata.
Instanta, in urma introducerii acestei cereri de divort, va pronunta o hotarare din culpa exclusiva a reclamantului, prezumandu-se ca acesta isi asuma esecul casatoriei. Un efect important al acestei modalitati de divort il reprezinta faptul ca intr-un astfel de dosar, reclamantul nu ar putea solicita plata unei prestatii compensatorii sotului parat, chiar daca in cauza, casatoria dintre cei doi ar fi fost mai mare de 20 ani, intrucat culpa ii va reveni celui care a introdus cererea de chemare in judecata.

d) divortul din motive de sanatate

Cu privire la aceasta modalitate de a divorta este foarte important sa se cunoasca faptul ca depunerea cererii de divort cu invocarea acestui motiv nu se poate face decat de catre sotul bolnav, nu si impotriva sotului bolnav. Aceasta modalitate a fost creata de legiuitor la indemana sotului bolnav, care realizeaza ca nu mai poate continua casatoria din cauza starii de boala. Intr-un astfel de divort se vor administra probe privind starea de boala a sotului reclamant, respectiv, martori, interogatoriu si expertiza medicala.
Dupa administrarea intregului probatoriu, instanta va hotari daca se poate retine existenta bolii invocate si daca aceasta determina o imposibilitate de desfasurare a vietii familiale. In situatia in care sunt indeplinite cumulativ aceste doua conditii, instanta va pronunta o hotarare de divort, fara a indica existenta culpei vreunuia dintre soti.avocat divort, divort cu minori, avocati divort

CABINET AVOCATURA - Andrada Sorana Boc

Timișoara, Str. Liniștei, nr. 17, bl. 92, et.1, ap.4, interfon 4, jud. Timis

0766.253.276

boc.andrada@gmail.com

www.avocatiovu.ro

Sunt de acord cu politica de confidentialitate. (citeste)