0766.253.276
0766.253.276
boc.andrada@gmail.com

Care sunt diferentele majore intre autoritatea parinteasca exclusiva si decaderea din drepturile parintesti

Sub aspectul reglementarii legale, cele doua institutii pot fi regasite in urmatoarele articole din Codul Civil, respectiv:
Autoritatea parinteasca exlusiva are sediul materiei in art. 398 din Codul Civil:
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Decaderea din drepturile parintesti, pe de alta parte, are sediul materiei in art. 508-509 din Codul Civil:
Art. 508 Conditii
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Participarea procurorului este obligatorie.

Art. 509 Intinderea decaderii
(1) Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii.
(2) Cu toate acestea, instanta poate dispune decaderea numai cu privire la anumite drepturi parintesti ori la anumiti copii, dar numai daca, in acest fel, nu sunt primejduite cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor.

Cine poate introduce o astfel de actiune ?

Diferenta majora dintre cele doua institutii o constituie tocmai posibilitatea pe care o au partile interesate de a introduce o asemenea actiune. Dupa cum se poate observa si din cuprinsul articolelor citate anterior, in cazul decaderii, doar autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului au calitatea necesara pentru a introduce o astfel de cerere pe rolul instantei de tutela.

Ce inseamna acest lucru din punct de vedere practic?

Daca unul dintre soti ar dori ca celalalt sot sa fie decazut din drepturile parintesti, nu va putea introduce personal la instanta de tutela o actiune de acest tip, intrucat ii va fi respinsa ca fiind introdusa de o persoana fara calitate. Ca urmare, in situatia in care va aflati in ipoteza in care partenerul dumneavoastra pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului, puteti introduce fara probleme o actiune in instanta prin care solicitati sa vi se acorde autoritatea parinteasca exclusiva asupra copilului.
In cadrul unei astfel de actiuni se va verifica daca intr-adevar situatia de fapt declarata corespunde realitatii, in urma administrarii intregului material probator propuse de catre parti.
Asistenta de specialitate in acest tip de dosare este absolut necesara din cel putin doua motive:
Primul, consta in faptul ca, de regula, in astfel de situatii de abuz, se doreste ca interactiunea dintre soti sa fie cat mai mica, orice contact cu partea adversa realizandu-se prin avocat. Totodata, avocatul poate sa constate ca sunt indeplinite si conditiile pentru ca dumneavoastra sa puteti obtine un ordin de protectie impotriva sotului abuziv si sa va ajute in acest sens cu adunarea materialului probator necesar admiterii unei astfel de actiuni.
Al doilea motiv consta in faptul ca pregatirea unui astfel de dosar presupune alocarea unui timp indelungat colectarii materialului probator si a depunerii documentelor necesare la instanta. Acest timp, credem ca ar fi mult mai util sa il petreceti cu copilul dumneavoastra pentru a intari relatia de familie si a-i da acestuia incredere ca totul va fi bine.

Care ar putea fi diferenta intre efectele celor doua institutii ?

La o prima vedere, cele doua institutii ar avea aceleasi efecte. Unul dintre parinti va lua absolut toate deciziile privind cresterea, educarea si ingrijirea copilului, celalalt parinte nemaiavand posibilitatea de a se opune la deciziile unilaterale luate de catre celalalt.
Totusi, institutia decaderii din drepturile parintesti prevede si posibilitatea ca parintele sa fie decazut doar partial din drepturile sale, avand posibilitatea de a pastra dreptul de a decide cu privire la unele aspecte din viata copilului. Spre exemplu, un parinte caruia i s-a acordat dreptul de a exercita in mod exclusiv autoritatea parinteasca asupra copilului minor, va putea sa paraseasca tara fara acordul notarial al celuilalt parinte. In cazul decaderii partiale din drepturile parintesti, acest lucru nu este intotdeauna valabil, depinzand de la caz la caz de drepturile de care a fost decazut parintele.casa de avocatura, avocat Bucuresti

CABINET AVOCATURA - Andrada Sorana Boc

Timișoara, Str. Liniștei, nr. 17, bl. 92, et.1, ap.4, interfon 4, jud. Timis

0766.253.276

boc.andrada@gmail.com

www.avocatiovu.ro

Sunt de acord cu politica de confidentialitate. (citeste)