0766.253.276
0766.253.276
boc.andrada@gmail.com

Aspecte importante privind mostenirea

Decesul este din pacate un eveniment inevitabil si dureros in viata oricarei familii. In momentele respective, niciunul dintre noi nu vrea sa se gandeasca la succesiune si la impartirea bunurilor celui drag care tocmai a decedat. Cu toate acestea, legea prevede anumite dispozitii imperative, pe care daca nu le respectam, riscam sa pierdem dreptul de a mai accepta succesiunea.

Pentru a fi siguri ca nu veti face parte din acele cazuri nefericite in care veti pierde si persoana draga si lucrurile care va legau de ea, este util sa cunoasteti urmatoarele elemente si sa apelati la avocatul familiei pentru a se ocupa acesta in locul dumneavoastra de elementele mai putin placute.

Codul civil prevede ca dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de 1 an de la data deschiderii mostenirii. Pentru multa lume nu este foarte clar care este data deschiderii mostenirii, confundand aceasta notiune cu data dezbaterii succesiunii. Aceste notiuni se refera la lucruri distincte si e foarte important sa le deosebiti.

Data deschiderii succesiunii unei persoane coincide cu data decesului acesteia. Astfel, termenul de 1 an in care trebuie sa va exprimati dreptul de optiune succesorala curge de la data decesului si nu de la data dezbaterii succesorale, cum crede majoritatea lumii. 

Dezbaterea succesorala reprezinta chiar partajul in sine si poate fi realizata la notar sau in cazul in care nu se inteleg mostenitorii, in instanta. Exista anumite actiuni ale mostenitorilor care sunt asimilate unei acceptari tacite a mostenirii. Uneori facem aceste lucruri fara sa realizam ca acestea pot produce efecte juridice.

Cu titlu de exemplu, se incadreaza in acceptarea tacita a mostenirii urmatoarele situatii:
- instrainarea de catre succesibil a drepturilor asupra mostenirii
- renuntarea in folosul unuia sau mai multor mostenitori determinati
- anumite acte de dispozitie asupra mostenirii, de administrare definitiva sau de folosinta a unor bunuri din cadrul patrimoniului defuctului

Acestea sunt cazurile in care desi nu ati acceptat in mod expres la notar succesiunea dupa defunct in termenul de 1 an de la data deschiderii mostenirii, nu veti putea fi inlaturat de la succesiune de catre alti succesibili, deoarece ati acceptat succesiunea in mod tacit. firma avocati, birou avocatura, drept civil

CABINET AVOCATURA - Andrada Sorana Boc

Timișoara, Str. Liniștei, nr. 17, bl. 92, et.1, ap.4, interfon 4, jud. Timis

0766.253.276

boc.andrada@gmail.com

www.avocatiovu.ro

Sunt de acord cu politica de confidentialitate. (citeste)