0766.253.276
0766.253.276
boc.andrada@gmail.com

Actiunea in tagada paternitatii

CINE O POATE INTRODUCE

Urmatoarele persoane au calitate procesuala activa sa introduca o astfel de actiune:

- mama copilului
- sotul mamei
- tatal biologic
- copil

IMPOTRIVA CUI

In functie de persoana care introduce actiunea se determina si persoana impotriva careia ne indreptam.

Astfel, mama copilului si copilul poate introduce actiunea impotriva sotului mamei sau a mostenitorilor acestuia.
Sotul mamei va introduce actiunea impotriva copilului. In situatia in care copilul este decedat, actiunea poate fi introdusa impotriva mamei sau a mostenitorilor copilului. Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea poate fi pornita de tutore, sau curator numit de catre instanta de judecata.
Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva copilului sau impotriva sotului mamei. Daca acesti sunt decedati, se introduce actiunea impotriva mostenitorilor acestora.

TERMENUL IN CARE SE POATE INTRODUCE ACTIUNEA

La fel ca si la calitatea procesuala pasiva, si in ceea ce priveste termenul in care trebuie sa se introduca actiunea, acesta curge diferit.

Mama copilului trebuie sa intenteze aceasta actiune in termen de maxim 3 ani de la data nasterii copilului. In situatia in care aceasta este pusa sub interdictie, termenul nu curge impotriva acesteia, incepand sa curga doar de la data eventualei ridicari a punerii sub interdictie. Daca mama copilului moare in acest interval de 3 ani de la nasterea copilului, actiunea va putea fi introdusa de catre mostenitorii acesteia in termen de 1 an de la data decesului.

Sotul mamei poate introduce aceasta actiune in termen de 3 ani de la data la care acesta a cunoscut ca este prezumat tatal copilului, fie de la o alta data de la care a aflat ca nu este acesta tatal copilului. La fel ca si la mama, termenul nu curge impotriva acestuia in perioada in care este pus sub interdictie, curgand doar de la momentul ridicarii acesteia. Daca sotul mamei moare in acest interval de 3 ani mai sus mentionat, actiunea va putea fi introdusa de catre mostenitorii acestuia in termen de 1 an de la data decesului.

Intrucat se doreste ca relatiile dintre tatal biologic si copil sa fie recunoscute, Codul civil prevede ca actiunea in tagada paternitatii de catre tatal biologic poate fi formulata oricand in timpul vietii acestuia, si in termen de 1 an de la data decesului, de catre mostenitorii acestuia.

Copilul poate introduce actiunea oricand in timpul minoritatii sale, prin reprezentantul sau legal. Daca minorul decedeaza inainte de a introduce actiunea, aceasta poate fi introdusa in termen de 1 an de la data decesului.



avocat drept civil, stabilire paternitate

CABINET AVOCATURA - Andrada Sorana Boc

Timișoara, Str. Liniștei, nr. 17, bl. 92, et.1, ap.4, interfon 4, jud. Timis

0766.253.276

boc.andrada@gmail.com

www.avocatiovu.ro

Sunt de acord cu politica de confidentialitate. (citeste)