0766.253.276
0766.253.276
boc.andrada@gmail.com

5 lucruri importante in materie de partaj

1. BUNURILE DE DINAINTE DE CASATORIE NU SUNT IMPARTITE LA PARTAJ

Partenerii isi pot pastra fara probleme bunurile si proprietatile pe care le detineau inainte de a-si pune pirostriile. Bunurile de dinainte de casatorie au regim de bunuri proprii ale fiecarui sot si nu vor fi impartite la partaj, casatoria neavand nicio influenta asupra calitatii de bun propriu al acestora. Eventual, sotul care a contribuit la imbunatatirile aduse bunului porpriu al celuilalt sot, va putea sa solicite suma investita, avand un drept de creanta.

2. CONCUBINAJUL NU ESTE LIPSIT DE EFECTE JURIDICE IN PRIVINTA BUNURILOR ACHIZITIONATE

Desi concubinajul nu are aceeasi valoare legala precum casatoria, asta nu inseamna ca bunurile cumparate la comun nu se vor imparti intre parteneri, daca decid sa se desparta. In situatia in care ambii parteneri sunt coproprietari pe imobil, iesirea din indiviziune se face in mod obisnuit. In cazul in care doar unul din parteneri este notat in contractul de vanzare-cumparare ca si proprietar, important este sa poata dovedi cota cu care a participat la achizitionarea respectivului bun. Concubinajul nu creeaza o prezumtie de comunitate legala ca in cazul casatoriei. Astfel, fiecare concubin urmeaza sa pastreze lucrurile pe care le-a cumparat in mod individual. In cazul bunurilor cumparate din fonduri comune ale acestora, urmeaza a se aprecia suma cu care a contribuit fiecare la achizitionarea respectivului bun. Partea care nu ramane cu bunul respectiv in natura are un drept de creanta in cuantumul sumei cu care a contribuit.

3. AVEREA SOTILOR NU DEVINE COMUNA DUPA TRECEREA UNEI PERIOADE DE TIMP

Aceasta idee vehiculata in popor nu este adevarata. In prezent, atunci cand se casatoresc, sotii pot alege dintre mai multe conventii matrimoniale, care le permit fie sa imparta toate bunurile in mod egal, fie ca bunurile sa ramana celui care le-a achizitionat. In momentul incheierii casatoriei, sotii pot alege unul dintre urmatoarele regimuri matrimoniale: regimul comunitatii legale, regimul comunitatii conventionale ori regimul separatiei de bunuri. Oricare dintre aceste bunuri poate fi modificat voluntar sau judiciar pe parcursul casatoriei, numai la cererea sotilor. Astfel, ideea ca regimul matrimonial s-ar modifica prin trecerea timpului este un mit.

4. REGULA LA PARTAJUL INTRE SOTI ESTE CA FIECARE SA DOBÂNDEASCA O COTA DE 50% DIN BUNURILE IMPARTITE

Regula este valabila, in cazul in care cei doi soti nu au optat pentru o anumita conventie matrimoniala. Chiar si asa, exista unele cazuri cand, si fara o conventie matrimoniala care sa stabileasca in mod clar regimul bunurilor, regula poate fi incalcata, in instanta. In situatia in care sotii, la momentul incheierii casatoriei nu aleg un anumit regim matrimonial, se aplica regimul comunitatii legale, existand prezumtia ca sotii au contribuit in mod egal la achizitionarea bunurilor, ulterior incheierii casatoriei. Aceasta prezumtie de egalitate poate fi insa rasturnata, daca se face dovada in instanta a faptului ca unul dintre soti a contribuit cu o parte mai mare la achizitionarea imobilelor intrucat avea o situatie materiala mai buna.

5. BUNURILE NU SUNT IMPARTITE IN FUNCTIE DE VALOAREA CU CARE AU FOST CUMPARATE INITIAL

La momentul la care se solicita partajarea bunurilor, se realizeaza o evaluare a bunurilor de catre un expert evaluator, care va tine cont de gradul de uzura  al bunurilor, precum si de pretul pietei, si va determina valoarea actualizata a acestora. Nu are nicio relevanta valoarea cu care au fost achizitionate bunurile, decat pentru a determina procentul in care au participat sotii la achizitionarea bunului.



avocat divort, partaj, avocat partaj, tarife avocati

CABINET AVOCATURA - Andrada Sorana Boc

Timișoara, Str. Liniștei, nr. 17, bl. 92, et.1, ap.4, interfon 4, jud. Timis

0766.253.276

boc.andrada@gmail.com

www.avocatiovu.ro

Sunt de acord cu politica de confidentialitate. (citeste)